Monday, 8 April 2013

Bandung Lagi - Day 1

Aku memang berhasrat untuk meng updatekan diri aku bila balik dari bercuti ke bandung. Sebab kali ini banyak sangat pengalaman aku. Ini adalahkunjungan aku kali ke2. Kali ini aku rasa mempunyai pengalaman berbanding sebelum ini sebab dulu aku pegi dgn mak, arwah ayah dan adik. Duit belanja pun pakai duit diorg. Aku sendiri x tau masa tu ape yang ada di bandung. Jom ikuti bagaimana pengalaman aku kali ini... 4th April 2013 - Day 1 Bangun kul 5 pagi and terus kejut maid my mom untuk die panaskan rendang and packing. Aku siap pesan lagi kat die dah panaskan biarkan dulu, nanti aku turun je bole la pack. Tup2 after 10 minutes aku pesan, rupanya dia dh pun pack. Grrrrr.... At 6.40 am we (aku, hb and lil sis) gerak dr umah, masa tu mak aku dah bising. Dia ckp jem la ape la.. Aku malas nak lawan sbb aku lalu highway guthrie (btol ke spelling ni?) from bandar tasik puteri then masuk highway elite. Dekat je wehh klau not in peak hour dlm 30 munite je leh sampai... Tapi ari tu ade la jem sket kat tol shah alam. And reach lcct at 8am. cepatkan? Sampai aje, aku n sis terus cari kelibat sorg lg kwn aku yg join the trip kat McD. Dah tawaf 1 mcD, batang idung x nampak. In mind, aku mmg xnk lepak mcD so aku n sis berjalan g Starbuck. berlagak kan? arhh skali skala... then text my fren that we wait her kat starbuck. Kitorg lepak kat starbuck lama la jugak memandangkan flight kul 9.50am, x terlalu rushing sbb we all dh wat web check in. Lg 1, we all not check in baggage.

then, aku, sis n bff pun gerak la ke boarding area. Tapi sangkut kat entrance yg pertama sbb bag aku excess luggage. Terkejut gak aku ape yg berat sgt smpi 9kg + ghupenye rendang ayam yg mak aku bekal. Haishh ayam pe la mama bekal nih. Apelg transfer la rendang tu kat bag bff aku. pastu aku bg skali bag toiletries aku skali. Checked ok lepas.. 6.4kg. masuk! Opss yg mana x tau max check in luggage kat cabin hanya 7kg je k. Then kene tahan lg kat kaunter scan bag. Adoii ape plk nih tapi bukan luggage aku. Tp bag pack bff aku. Die seludup air oren pulpy 2 botol kecik hahaha.. kunun alasan nak bg org kat sana ohh tidakk alasan x diterima. tetttt!! maka membuang la begitu aje. haa checked! ehh sangkut lg.. ape ek? what? bag toiletries aku? cisss shampoo n shower gel aku kene buang sbb lebih dr 100ml. Bff aku punye la marah sbb xkn aku x aware benda tu kan aku slalu travel. Oii makcik? aku biase check in bag laa mana biase bwk naik cabin.. hehe tp sbnrnye mmg x bole lebih dr 100ml pun. ok selamat boarding. Kapten pun announce ready to take off.. ....... ehh? apsal x naik2 lg? lerr usha tingkap berderet kapal terbang beratur nak take off. Haishhh kapal terbang pun jem derr. So kami sangkut dlm flight lebih kurg sejam then baru flight take off. we landed bumi jakarta around 12 noon. sampai je terus cr taxi wlaupun tau mahal tapi cubala nasib. pegi kaunter dlm aiport tu tanya berapa harga ke bandung. jwpnnya 1.600rp. huhh mahal giler then that girl suggest to take a bus. kaunter ade kat luar lobby airport. mmg btol kuar je trus nampak 4 kaunter bus. ok.. masa ni korg kene hati2. klau bole tanya dl bus tu pegi mana. ke empat2 bas tu mmg pegi bandung tapi which area diorg berhenti. aku : bas ini ke bandung? penjual ticket: ya. berapa org? aku: 3. Pukul berapa bas nya pak? penjual ticket: jam stgh 12. kurang lewat 10 minit. Jam kat tangan masa tu kul 12.10min. haa ok la.. aku: berapa harganya pak? penjual ticket: 75,000rp aku: haa nahh aku terpandang kaunter sebelah. perkataan Cihampelas. aku : haa bas ni ke Cihampelas penjual ticket: ngak. bas ini ke batu nunggal. aku : haa?? owhh dekat bandar ye? penjual ticket: ngak. bas ini ke kwsn perumahan. Nanti amek teksi aja ke sana (Cihampelas) dan terus xnk layan aku dh. Cisss bas pun sampai at 12.40pm dlm bas xde la ramai org. so kami masing2 amek sorg 1 seat (seat 2 org tuh). ape lg.. Zzzz... 1.45pm... Zzz 2.30pm. zzz 3.50pm. tgk kat luar ade sign board Bandung 81km? what??? lamanyaaaa 4.30pm. hati aku dh panas. almost 6pm baru kita sampai di batu nunggal. sampai je trus amek taxi. sblm tu dh tanya ke hotel nearby pasar baru berapa cajnya. org yg uruskan taxi tu ckp kurg lebih dr 70-80,000rp. owhh ok. kami pun naik taxi. tanya plak driver taxi die kata klau meter mungkin jadi lebih mahal sbb jauh. Klau ngak pakai die bg 160,000 lumpsum. hmmmm ok la kami terima sbb skg peak hour and confirm jem. pak supir pun mencadangkan nak bwk pegi ke Unik hotel. Aku terus ckp ok sbb ade gak survey hotel tu and mmg dekat ngn town. Ok. dh smpi and btol2 berhadapan ngn Kartika sari dimana menjual juadah oleh2 mcm kek lapis tapi serius aku x penah pun pegi Kartika sari tu. Dengar je citer org. Environment hotel unik tu mcm x unik jer tapi masuk gak la tanya harga. Aku dgr je harga utk 3 org nye bilik 398,000. Ohhh mahal!! terus g ke supir ckp cari lain pak. Aku: Pak, kami nak yg dekat ngn Pasar Baru. Xnk mahal2. Nak murah2 aje. Pak supir: Ok ada2 Kami pun pegi la ke arah hotel yg pak supir nak pegi tu. Aku tgk kami dh pun lalu pasar baru tapi xnmpak hotelnya. rupanya jln di bandung sume 1 way. Arhh same je still jem. Tapi bukan jem yg byk kereta atau ape cuma struktur jln x ikut system. Kereta dan moto main redah aje. xde ikut barisan. aiyooo Ok. dah pun smapai hotel yg dimaksudkan. Hotel tu adalah sebuah rumah deretan tapi berada di celah bangunan. ermm memandangkan kami dh capek n lapar maka kami menginap gak la. Nama hotel tu negla sari hotel. rasanya xde star pun. harganya 230,000 utk queen size then tambah 50,000 utk extra bed. Total dlm RM87 duit kita. So paham2 je la kan. Klau ikutkan aku mmg dh ok sbb bukan dok sgt pun hotelnya tapi memandangkan aku x tahan ngn toilet die. ermmm haishhh susah nk ckp. Klau toilet tu dicat warna yg terang aku rase ok kot. tapi malap sgt and haishhh Kami semua lapar. Aku n sis pegi la gerai kat bawah jalan ke hotel tu. aku n sis beli nasi putih sbb kan kami dh ade rendang ayam.. huhh masa ni la berjasa rendang mak aku. Thanks ma.. pastu sis order plak sup daging. aku agak x selesa ngn gerai tu tapi sbnrnye gerai kat sana sume sama. ade lg, sis aku order plak juice jambu.. pink tu jambunyee. so ape lg party nasi ngn rendang la kat bilik. sorg2 masuk mandi n pas mandi mkn n zzz. opss lupa, kami dh berbincang nk pkai supir gak. apelg aku pun tercari2 la fb pak taufiq yg dulunya tokei supir masa aku berkunjung ke bandung dulu. Terus aku msg and mintak hubungi aku. Hah lega ade fon num. Ahh lambat akuterus kol and bgtau yg aku di bandung dan nak guna khidmat supirnya. Yeayy die kenal aku lg dan bgtau harga utk semua perkhidmatan yg aku nak. bandung area = 400,000rp x 2 hari Bandung - jakarta airport = 600,000 ok. deal!. Esok pak taufiq amek we all kat hotel. hahh lega.. syukur. see u day 2 at Bandung

No comments:

Post a Comment