Friday, 28 October 2011

sweet momento


Aku suka sgt tgk pic nih. Mmg aku sendiri yg amek. Sbb sblm tu aku asik tgk hb aku dok berdua ngn dak baby nih amek gambo mcm tu la mcm nih laa.. Diorg hanya ber2 saje. Tapi ade mata yg memerhati.. hehe.. Dlm hp hb mmg byk gambo mereka ber2. Aku tau hb aku suka kat baby syida nih. Dan sememangnya die amat menyayangi kanak2. Mungkin hari tu baby syida nih satu2nya diva kecil yg ade. Tu yg agak mengediks sket nampak mereka.. hahaha i like it!!!

Wednesday, 19 October 2011

Beribu Sesalan by Jaclynn Victor, Sheila Hamzah & Ning Baizura

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Beribu sesalanku

Tuesday, 18 October 2011

Pergila Sayang 2...

Lunch td aku bersama 2 lg ofismate pegi mkn kat Jln Kuching. Tu adalah fav kedai mkn kami wlaupun mahal tp puas hati sbb sodap. Aku agak exited nk mkn kat sane sbb ade lauk yg aku bole tapau utk laki aku. Tp tetiba hati ku disentap kerana ternampak sesuatu yg mengingatkan aku pd dier. Fuhhh ilang selera aku beb. Badan aku trus menggeletar dan seram sejuk. Aku hanya pandang ke jalan raya. Sbb aku xnak ilang miss pandangan aku klau dier lalu. Hampir stgh jam aku mkn kat kedai tu, tibe2 'dier' lalu. Yang pasti bukan dier. Tp aku masih rasa auranya. Ya Allah.. kuatkan semangat aku.. Buanglah ingatan ku pdnya. Aku benci utk trus mengingatinya. Benci bila memikirkan halnya. Walaupun die x bersalah..

Pergila sayang....

Aku anggap ini adalah dugaan utk aku. Di saat akhir aku bersama die, aku ingin lupakan die dgn cara aku menginsafkan diri. Kdg2, aku cuba mendapatkan bantuan luar tp masih gagal kerana aku mmg sayangkan die. Tu adalah dunia aku dgn die. Namun, aku gagal melawan kata hati. Aku lalui dgn menjatuhkan maruah keperempuaanan yg aku jaga selama ini. Ego dgn sifat wanita aku. Aku kalah dgn die. Aku terlalu mengikuti die. Tetiba hadir seseorg yg aku x pk dan follow ttg die. Die hadir utk menyinari hidupku. Cuba utk buat ku rasa bahagia. Namun, aku masih rasa kekurangannya. Aku masih mengingati die.

Sunday, 16 October 2011

Im back ngeeee

Hi..
lame sgt da tglkan diary aku nih. sebenornye ade gak coret2 kat blog nih tp aku x post pun. Agak personal tang tu. Dan lg x tau ape kata korg klau baca. Agak tersilap langkah sket tp alhamdulillah aku skrg kembali ke jln yg benar. Harapnye masih x terpesong lah yer.

Saturday, 23 July 2011

3 2 1 CINTA

Aku baru je abeh tgk filem 3 2 1 Cinta nih kat Youtube. Cite nih not bad la pd aku walaupun aku bleh agak jln citer die cemana. Tapi mesej dan kata2 dlm citer nih yang buat aku tersentuh. Cerita ttg seorg ala Tomboy tapi punye jiwa keperempuanan. Dan punye seorg teman baik seorg lelaki. Tapi awek tomboy nih minat dgn jejaka paling hensem kat kampus.
PERIGI MENCARI TIMBA adalah semangat utk die utk tackle jejaka paling hensem tuh. Die x kisah ape aje kata org asalkan die dpt mamat tuh. Wlaupun agak terdesak tapi die hanya buat dgn cara die sendiri dan tidak menyusahkan org lain. Malah tidak mempedulikan kekurangan diri die. Sikap tu yg buat aku rase kekurangan diri aku harus diendahkan. Paling aku suke Ending Part dimana kwn baik die tu sanggup berada dikampus selama 8 sem utk tgu awek tomboy nih dan maknanya die suke ar kat minah tuh. Dan minah tu baru sedar yg selamas nih ade org lain lg prihatin pd die. Dan menerima die seadanya... Yes.. Sangat beruntung klau org yg kite sayang menerima kite seadanya. Tu je point aku.. Tetibe plak aku tertouching.. haha...
Cite nih aku bg 3.5*...

Monday, 18 July 2011

Langkawi again..

Pada hari jumaat lepas, sehari selepas my birthday aku n my parent pegi bercuti ke langkawi. Boleh dikatakan setiap tahun mak ngn ayah aku nih akaN 'melawat' pak sedara die 'Haji Ismail' ngn rumah 'Idaman Suri'. Aku x tau la ape yg syiok sgt. Brg umah mak aku tu makin bertambah gara2 lawatan die ke sane. Tapi kali ni diorg bwk aku as hadiah harijadi aku la. Aku sorg je beb. Perghhh mcm2 plan aku nak dr diorg. Tapi sebenornye niat ikhlas aku adalah menjadi escort diorg. Mane x nye aku la nanti kene bwk brg2 hasil 'pemberian' pak sedara mak ayah aku 'Haji Ismail' tu.. Ok, bio aku citer dari mula perjalanan aku ek.
Pd 14 julai mlm nye aku balik dr keje terus bersiap and tgu hubby aku balik dr keje. Balik je, die siap2 and kami trus gerak pegi mkn. AKu pun bwk la brg2 aku skali. Kunun nak mkn yg beria2 la sket sbb celebrate birthday aku kan tapi aku da kenyang so aku ckp nak mkn nasi grg je. Tu pun x abes. Pas mkn aku ngn hubby trus gerak ke tol rawang untuk transit ke kete mak ayah aku. Hubby aku x pegi. Kunun katenye keje. Pastu kami pun bergerak laa ke utara. Mula2 ayah aku drive. Aku pun mcm nak amek peluang tido la kejap. Oh lupe kami gerak lebih kurg kul 9.30mlm. Sebenarnye aku pun agak penat ari tuh. Maklumlah siang tu keje kan. Tapi baru sampai behrang, aku tgk ayah aku mcm da ngantuk sgt. So aku take over la menjadi driver terhormat pd diorg. Ayah aku sempat pesan yang die nak mkn and nanti benti kat RnR Tapah. Lebih kurg lg 2km nak sampai rnr tapah, aku dgr ayah aku berdengkur lg. Pk2 nak benti ke x. Karang klau x benti, rnr seterusnya kat Sg perak ade dlm sejam lg klau aku drive laa.. So aku decide aku benti laa... Lebih krg 20 minit kami melepak, kami pun meneruskan perjalanan. X sampai 10 minit bergerak, aku dgr ayah ngn mak aku da berdengkur. Aduhaii, aku pun mengantuk nih. Dah la silauan lampu2 kete amat memeritkan aku. Tapi aku tabah dan memecutkan lg kete aku aku drive. Hehehe..
Agak2 sampai je kat taiping, mase tuh masyaAllah, mate aku aduhaiiiii.. Dah berkelip2Mula la tgn nih dok tukar channel radio je. Sampai lagu industan pun gua layan beb.. Ayah aku slalu gak terjaga tapi ayat die "Aduh ngntuknye sampai mate x leh celik.." Tu ayat coberline tu ayahhh.. hahaha.. Sampai la aku nampak Exit ke Kuala Perlis (jetty ke pulau langkawi). Perghh lega sbb ingatkan x la jauh sgt. Rupanya ade dlm 38km nak sampai ke jetty Kuala Perlis. Lebih kurg jam 3.30 pagi aku smapai jetty kuala perlis. Ayah aku mula la berurus niaga ngn org2 yg jaga parking dan kami amek parking dibawah garaj. Harga 1 hari RM10 x 3 hari (sampai ahad). Mulanya die letak RM15 sehari. Kene pandai gebang. Last2 die bg gak RM10 sehari. Memandangkan aku tau feri pertama lebih kurg kul 8pagi maka sesudah je aku park kete dibawah garaj, dan aku pun park la kepala aku di dlm kete dan terus krooohhhh kroohhhh.. hehe
Lebih kurg kul 6.30pagi, aku terjaga sbb ayah aku panggil utk teman die berurusan dgn agent utk hotel and transport kat langkawi. Aduhhh mate aku nih da mcm kene gam. Tapi sempat gak la berurusan dgn agent tu. Kami pun setuju dgn pilihan yg ade. Dan byr deposit RM50. Ala tu komisyen die je. Sampai langkawi baru bayo harga sebenar. Pas abeh berurusan, kami keluarkan bag2 yg ade dan terus ke jetty. Lupa plak nak bgtau, mama aku x sihat mlm tu. Die mcm biase la x blehkene habuk. Die ckp siang tu ade renovate umah. So habuk2 tu da kene la kat idung die. Mmg sensitif pun. Jadinye mama kene deman selsema yg teruk mlm tu. Ayah aku ckp die siap menggigil dlm kete mase aku tido tapi aku x sedar. Haha ngantuk giler beb.. Rupanya ade feri kul 7 pagi tapi ayah aku beli tiket kul 8.15. Kami pun pegi la breakfast kat kedai betol2 dihadapan jetty. Kedai tu beropersi 24 jam. Aku hanya mkn mee grg. Mama amek roti kosong bakar dan ayah roti canai. Pas mkn kami gerak ke jetty utk naik ferry. Mase tuh aku sempat berposing ngn camera DSLR adik aku. haha padan muke kedek sgt camera die melalui mak aku la aku dpt camera tu. Dlm pukul 8 pagi, kami pun naik la feri. Mase tuh org x berapa ramai. Ahh aku pantang je kene aircond dan park kepala aku dgn baik punye position, aku pun krohhhh. Aku duduk diapit oleh mak dan ayah aku. Mak aku pun sama dah berdengkur maklumlah demam kan... Aku rase dah sejam kami belayar, aku sedar betapa ramainye org didlm feri tersebut. Kami sampai ke langkawi lebih kurg dlm jam 9 lebih.
Sampai je trus pegi cari travel agent yg uruskan hotel dan kereta sewa. Ayah aku amek kereta sewa VIOS. Harga lebih kurg rm160 utk 3 haru tu. Pada aku murah sbb sepanjang 3 hari kami kat sane minyak sgt2 la save. Berbanding amek wira. RM40 x cukup. Setakat langkawi nih 1 pusing langkawi je dlm sejam lebih dah cukup tawaf 1 langkawi. Tapi pkai VIOS, merata kami pusing siap tawaf berkali2 pun RM40 cukup utk 3 hari. Kan same je tuh. Kami stay kat Hotel Eagle Bay. Hmm hotel nih hotel lama. Korg pun tau kan hotel tu. Ayah aku amek bilik katil queen double size. And dpt breakfast utk 4 org. mmg la rugi sbb kami 3 org je. Sampai je check in hotel, apelg mandi arr.. Pastu kami keluar g isi minyak kete and terus cr kedai mkn. Kami mkn kat kedai tepi simpang ke Kuah town. Best gua ckp lu.. Sambal belacan die mmg power. berair mulut and idung aku. Ngn ikan keli bakar lg.. perghhh.. Sgt2 murah. kami mkn tu sume dgn total rm14 jer. Pdhal mak ayah aku lauk 3-4 jenih. AKu ape lg kan.. Siap amek desert agar2 ijau lg. Tp kedai tu mmg terbaik. Aku ngn ayah aku berjanji akan dtg lg mkn utk esoknye. PAstu kami masuk 1 shopping mall kat sebelah kedi mkn tu. Mula nya ayah aku xnak masuk. Lgpun kedai tu xde ape sgt. Rupanya hari jumaat adalah hari cuti umum diorg. So byk la kedai tutup. ermmm dlm xnak2 ayah aku tu masuk, tapi die yg start shopping dl. 2 helai baju kemeja die beli. Ingat utk menantu tapi rupanya utk dia sndr.. haha
Kami pun balik hotel dl sementara tgu ayah aku nak pegi solat jumaat. Nasib masjid x jauh ade la dlm 100 meter je. Sampai je bilik hotel, aku trus masuk bilik air menunaikan hajat yg terbendung. Pas kluar dr toilet, aku tgk mak ayah aku dah kroohh kroohh. AKu pun parking sebelah mak aku dan kroohhh jugak. Pastu aku sedar ayah aku tgh solat. Rupanya die x g pun solat jumaat sbb tertido hasil ubat muntah yg die mkn pagi td. Dan aku tgk jam rupanya dah pukul 4 lebih. Kami pun bersiap2 keluar jalan2. Kami pergo ke arah Pantai chenang. Sampai kat pantai chenang, kami cari karnival ala2 uptown yg mana mase kami pegi dlm bulan 7 gak thn lepas ade karnival tersebut. Cari punye cari dah xde rupanya. Tempat yg buat karnival dl tu dah dibangunkan buat hotel. Dah siap pun. Perghhh sgt membangun.. Kami pun pergi ke arah porto malai. Konon nak bergambor. Skali mak aku rupanya x bwk camera. Aduuhhh.. Sambil jln2 aku nampak ade org main Absailing (klau btoi ler teman mengeja). So kami pergi kearah tepi pantai. Kat situ ade org main absailing. Kami lepak kat situ sambil mkn buah rambutan ngn laksa. Ckp pasal rambutan, mmg murah. Siap ade karnival mkn rambutan. Musim rambutan kat sane skrg nih. Rambutan dijual dgn harga RM2 seikat tu pun paling mahal. Ayah aku mkn rambutan dan aku order laksa. Aku x la suke sgt mkn laksa tapi itu je yg ade. Tapi kau laksa die perghhh sedap giler. Mak aku pun nak gak mkn wlaupun ade belacan. Tu demam tu.. Sibuk gak nak mkn sbb aku xnak share takut jangkit.. haha.. Sambil mkn laksa, ayah aku order air kelapa muda. Pastu die bukakkan aku buah rambutan. Sbb tgn aku sakit nak bukak rambutan tu, Manje kann?? :P
Kitorg pun pusing2 lagi sampai la balik ke pekan kuah. Rupanya kat pekan kuah tu ade uptown setiap hari. Kami pun jalan2 la uptown tu. Sempat la aku rembat t-shirt langkawi kaler itam dgn harga RM18 size XXL. Aku call my hb utk tanya nak x t-shir langkawi die ckp takmau. Alaa aku tau die xnak sbb die ingat t-shirt langkawi mcm dolu2 yg kaler putih ade tulis WELCOME TO LANGKAWI.. hahahah pdhal t-shirt yg aku bli tu ade kualiti la jugak. Kain cotton ala2 Nike cam Siam. Sejuk je pkai. pastu ape lg, kami bergerak la ke gerai2 mkn utk dinner la. Ade byk gerai kat belakang pekan kuah berdekatan jambatan kecik. Korg jgn pegi gerai yg pertama tu. Mmg hampeh!!! Memandangkan mak aku demam jadi ayah aku soh mkn sup tulang ngn nasi putih, akuplak order nasi grg cine dan ayah aku mee bandung. Pastu kami order kerang rebus. Korg tau x, kerang rebus tu mmg xde rase ape. Tawar masin n manis mmg xde laa. Pastu nasi grg aku ermm ok laa. Mee bandung plak mcm mee sup letak kicap dgn xde telur dan lauk. Air plak, mak aku order air suam, aku ngn ayah aku teh 0 panas. Korg tau berapa sume? RM24. Mintak tisu wat tatau jer rupanya tisu abes baru nak g beli. Ok la da abes tapi ckp la lenkali. Nih wat derk jerr. Sbelum tu ayat punye manis soh masuk kedai die. Haishhh. Pas mkn kami balik ke hotel and tidooo...
Day 2 - Adalah hari bershopping. Kire hari kami membeli belah. Dr Idaman Suri ke Haji Ismail group. Dok ulang 2 kedai tuh jelaaa..
Ermm ngntukk laa bleh x kire sambung season 2. Harap dpt la sambung cerita nih ek..

Thursday, 14 July 2011

Betty lagi..

Lupe plak nak post lg 1 hal.. Bet aka Betty aka Bhulat bg aku hadiahh... Tq bett.. ko mcm perli aku pun ade.. Hahaha... hanya aku ngn bett je tau nape aku ckp mcm tu. Tapi okla kan... Dpt gak hadiah ye dak??? :) Thanks again Puan Siti Nor Baiti

uhuk uhuk.. 30 thn ari nih..

Syukur ke hadrat ilahi aku masih lg bernafas dan diberikan kesihatan, rezeki dan org yang tersayang pdku. Alhamdulillah...
Terima kasih juga buat rakan2, adik, ayah, hubby, makcik2 dan pakcik2ku atas doa dan ucapan kalian. Semoga kita semua sama2 diberkati Allah juga.
Aku nih jenis suke buat surprise kat org tau. X kire la hadiah ke party ke ape. Aku suke buat tu sume sbb aku suke tgk reaction diorg bila kene atau dpt semua tu. Dan aku pun jarang dpt sume tu. Tu yg aku buat kat org lain. Aku suke ingat birthday org tapi sejak 2 menjak nih aku jadi malas dah. Mungkin da dewasa.. Ahaksss
Aku teringat kisah yg berlaku di suatu ketika. Mase tu aku dok asrama. Umor dlm 15 thn. Stiap 2 mgu kami bole outing dan balik. Hanya ari jumaat sahaja bole outing sbb kami cuti jumaat dan sabtu. Ada 1 jumaat nih kami keluar g pekan bagan serai, ari jumaat tersebut adalah 2-3 hari menjelang birthday aku. Aku pegi ngn rakan baik ku, Ida (achik), Nadia (deqyang) and Zila (along). Aku (angah). Biasenya kemana saja pegi kami mesti berempat kemana sana. So pd hari tersebut, tiba2 kami split. Aku x tau kemana diorg pegi. Dan diorg suke berbisik. Aku bengang arr kan. Pastu, balik dorm buat cam biase je. Tibala ari jadi aku, dr pagi diorg wat tatau je ngn aku. Kira 2-3 hari sebelumnya mmg diorg wat derk je ngn aku. Pastu mase birthday aku, org lain sume wish kat aku tapi kwn aku sendiri x wish. Perghhhh seday giler beb. Pas abes kelas plak aku tgk diorg sume xde. Dgr kata mintak kuar g pekan ngn wrden. Tgl aku sorg. Lagi gua angin beb. Biasenye bila mintak nak kuar pekan pas sekolah means mkn kat luar sebenarnye sbb boring mkn kat asrama. Aduhhh tensionnye aku. Diorg da la x layan aku, pastu g kuar pekan dan mkn kat luar. So, aku sensorg bwk diri.. Uwaaaa sedih giler beb... Lebih kurg pukul 5 ptg, aku dipanggil oleh sorg bdk kecik (bdk kampung area asrama) mintak aku ikut diorg pg lepak. Aku ngn kwn2 aku sebenarnye suke melepak kat kelas lama berdekatan ngn asrama kami bersama2 ngn bdk2 kecik nih la. Kire ari tu bdk2 tu panggil aku ajak lepak sama sbb nampak aku sensorg. So aku ikut la diorg g kelas2 lama. Masuk je kat 1 kelas nih aku sgt2 terkejut sbb kwn2 aku ade bersama2 ngn bdk2 kampung (adela dlm 3-4 bdk) say "Supriseeeee!!!" siap ade kek, belon, ngn KFC. Owhh rupanya diorg plan nak wat party kat aku laa.. Yg lg bestnye, aku dpt hadiah. Hadiah tu diorg beli mase kitorg kuar pekan kat bagan serai. Dan diorg beli hadiah yg aku mmg nak sgt benda tu. Alaa music box jer tapi dlm tu ade mcm2 yg buat aku tersentuh hati. Dan diorg mmg sengaja buat aku marah. Kenapa diorg wish n buat party waktu ptg, sbb diorg tau aku dilahirkan tepat jam 5.10 petang. Terima kasih byk2 la kan... :) Angah xkan lupakan tu sume.. And definitely, angah rindukan korg.. Achik, Deqyang and Along..

Tuesday, 12 July 2011

Pregnant???

Seperti yang korg tau, aku da kawen lebih dr 7 thn. Dan masih belum bergelar ibu, mak, mommy, mama or umi. Aku sentiasa menyembunyikan perasaan yang aku terlalu inginkan anak kandungku sendiri. Ianya bermula selepas 3 tahun perkahwinanku. Aku terlalu bersikap optimist dalam hal ini kerana aku takut stress dan pressure. Aku dah pernah membuat pemeriksaan di hospital. Selepas genap sthn perkahwinan ku lg aku da buat check up. Aku sgt menjaga dan bersedia utk mengandung. Masalah aku adalah haid yang tidak teratur. Maka pihak hospital sentiasa membekalkan aku ubat Duphaston (klau btol la ejaannya) iaitu mkn ubat ini selama 21hari setiap pagi dan malam. Berhenti selama 7 hari dan sambung lg mkn sebyk 3x pusingan. Memandang aku juga mengalami berat badan berlebihan kire obesiti laa so aku juga dinasihatkan utk berdiet. Dulu aku tidak la segemuk skrg sampai obes. Mkn duphaston nih jugak akan menyebabkan korg rase lemah dan berat. Period aku teratur bila aku mkn duphaston tapi masalahnya aku jadi lemau dgn mkn duphaston. Selama 2 thn aku dok mkn duphaston. Sehingga 1 tahap aku da malas nak mkn. And aku wat tak tau je ngn period aku. Bila stop mkn duphaston period aku pun kembali operasi mcm dulu agak2 die dtg die dtg laa.. Agak2 die xnak dtg, 3 bulan gak la aku x period. Tapi yang bestnya, setiap kali bulan puasa, period aku dtg. Tu tandanya aku kene berdiet.
2 thn jugak la aku stop buat check up. Pd thn lepas rasanya, dgn tiba2 aku kene appendix. Aku kene operate beb.. lepas je buang organ saki baki perut aku tuh, aku ditahan la wad selama 4 hari. Masa tu hospital bukak record aku ttg masalah mengandung aku nih. Dan aku dikehendaki sambung balik check up. So aku pun sambung la balik. Bila aku da sambung balik, ade la 2-3 kali check up sampai 1 part yang sepatutnya aku jumpa doc perempuan nih tp dlm record kata xde. Maka aku kene jumpa doc sang lelaki. Korg cuba bayangkan, dah la kene jumpa doc lelaki gara2 doc perempuan yg sepatutnya aku jumpa xde. Klau nak jumpa lg kene dtg balik selepas 3 bulan. Check up plak 3 bulan skali. pastu doc lelaki nih plak hanya baca record aku dlm system. Dan die dgn sendiri buat andaian itu dan ini. Aku jadi x ikhlas hari tu. Dan aku sgt2 emosi. Dia hanya mengikuti perkembangan aku dgn membaca record dlm sistem pastu tanya soalan yg sama yang pernah ditanya oleh doc yg sepatutnya aku refer. Adakah 3 bulan akan dtg aku kene menhadapi perkara yang sama bila aku dtg check up??? Dan ade sesuatu yang terjadi kepadaku dgn doc terbabit. Tapi biarlah rahsia. Kerana aku sendiri rase malu. Yang pastinya kata2 die sgt la menyusuk kalbu aku. Aku keluar aje dr hospital aku menangiss meraung. Aku x bleh terima semua tu. Diperlakukan dan diperkatakan amat la pedih. Yes, dia hanya memeriksa aku tapi die bukan doc yang refer aku sebelum ini dan die tidak seharusnya memeriksa alat sulit aku. Dia sendiri mengaku die hanya doc sandaran. Dan kata2nya amat pedih. Setelah itu, aku nekad utk tidak mengulangi pemeriksaan lg. Aku hanya berserah.
Aku juga bersyukur kerana org sekeliling aku tidaklah terlalu memperkatakan hal aku. Malah mereka sentiasa memberi ayat peransang.
"Xpe.. insyaAllah ade.."
"Eh rase mengidam laa nak mkn... Haa nih ira kot mengandung.."
" Bila nak ngndung nih, x sabar la nak anak buah.." "Eh kan anak kaklong (my cousin) ade.." "Xnak.. nak anak dr kakyong (me)"
Aku rasa sayu dgn kata2 mereka. Seolah2 mereka juga mengharap aku mengandung. Itu da cukup semangat buat aku.
Aku mengaku.. aku ingin membelai anak2 aku sendiri. Aku terlalu menginginkannya. Tapi aku belum dikurniakan rezeki yang sebegitu. Ya Allah..

Bila aku plan bercuti...

Aku kecewa... Tapi ape yang boleh aku buat? Segalanya terbatas dan terhalang. Aku sendiri plan dr thn lepas utk aku pergi bercuti di harijadi aku bersama2 dgn suami tersayang. Tapi malangnya aku x dpt buat tu semua.

Aku ingin berjalan bersamanya ditepi pantai. Aku ingin berdua dgnnya jauh dr org yg kite knal. Jauh dr semua org. Hanya berdua... Tapi sekali lg ianya hanya sekadar mimpi..

Tuesday, 5 July 2011

BLACKBERRY OR NOKIA???

Sempena hari ulangtahun kelahiran ku yg akan dtg ni.. Aku merasakan byk perkara yang aku inginkan. Terutama skali hp.. Maybe aku da lama x tukar hp dan lg hp yang aku pkai nih pun agak ketinggalan dr org lain. Budak sekolah pun pkai canggih dr aku. Tapi aku tau ianya adalah kehendak seseorang bukan keperluan. Tapi pd diri aku ianya adalah satu keperluan kerana melibatkan kerja. Maklumlah aku kan keje 24 jam dlm 7 hari seminggu. Ohh lupe plak nak bgtau, aku da jadi quit dr AME. Hmmm panjang gak ceritanya tp cam malas nak ungkit hal tuh. Senang ckp, aku masih bersama AME. Forever and ever??? Ohhh tu insyaAllah.. hehe...
So, berbalik pd tajuk kite td... Yang sebenornye, yang membuat aku nak sgt pkai hp yg serba canggih cam skrg nih adalah disebabkan org tertentu. Ataupun hati aku sendiri yang meronta2 nak pkai hp tuh. Ermmm ntah laa... tapi terus trg aku ckp aku masih x mampu nak membelinya. Stakat nak beli ngn kad credit tu mmg la bole tapi same jugak. Masih kene bayo bln2. Commitment yg ade skrg nih cam da cukup beban ni nak tambah lg 1 hutang. Ohh tidakkk!!! Dlm kata tidak2 pun hati nih masih lg kata Nakkkkkkkkkkkkkkkkk!!!! Adeii.. cam ner nak layan neh...
Jauh di sudut hati, yes, aku sedih kerna tidak mampu utk memakainya. Nak harap org bg hadiah, ermmm jauhlaaa... Setiap thn ayah aku akan celebrate harijadi anak2nya dgn mkn besar di restoran mana2 yg kami inginkan. Seperti thn nih, klau umur panjang kami skali lg akan mkn besar bersama. Tapi nak je aku ckp.. "Ermm ayah thn nih kite x yah mkn sama laa.. Ayah bg hadiah blackberry jerk." Tp kata2 tu hanya simpan dlm hati kerana aku pasti aku akan dpt hadiah tu dan mkn besar tetap akan berlaku. Maknanya aku akan dpt 2 dlm 1 mase birthday aku akan dtg nih. Tp aku xnak buat semua tuh. Sbb aku yg sepatutnya bg mereka semua tu. Walaupun hp mereka lg canggih dr aku.


Blackberry Torch

Yang ni pun ok gak... Blackberry bold


Tuesday, 14 June 2011

Terima Kasih AME

Aku kini hanya menghitung hari untuk ke tinggalkan AME. Aku terpaksa meninggalkan dgn 1001 rasa kerna disini bermula 1 sejarah erti persabahatan sebenar. AME telah memperkenalkan aku 2 rakan yang terbaik dlm hidupku. Pelbagai perkara yang terjadi dalam hidupku baik manis dan pahit tapi aku dikurniakan rakan yang sejati.
Wahai 2 sahabatku,
Korg tau kenapa aku perlu tinggalkan AME. Dan korg juga harus tahu yang aku juga tidak mampu untuk tinggalkan AME tanpa korg. Korg harus tahu kerana korg aku tinggalkan AME. Kerna aku yakin korg sentiasa disisiku.. Bukan kerana AME kita terpisah tetapi kerana AME kita bersama. Terima kasih AME...
Bett and Rina,
Korg harus sedar yang korg adalah sebahagiaan dari hidup aku. Selepas aku berkenalan dgn korg, aku rasa hidup aku x pernah sunyi kerana korg ada disisi aku. Susah senang kita lalui bersama. Kita berkongsi suka dan duka. Ini adalah kenangan terindah buat aku.
Sebenarnya, aku tidak yakin ttg mase depan aku selepas aku buat keputusan utk tinggalkan AME tapi kerana sokongan korg, aku berani berdepan dengan rintangan ini. Sbb aku yakin, korg sentiasa ada utk aku. Terima kasih kerana jadi kawan aku.

Bett,
Perkara pertama yang membimbangkan aku utk tinggalkan AME adalah kau. Kita sama2 memerlukan. Tapi kau harus ingat, sebenarnye masa depan kau lebih cerah disana. Kau sebenarnye mampu berdiri bila aku tiada. Kau harus kuat, tenang dan optimis.. Berjanji dengan aku bett... Jangan kau sunyi bila aku tiada.. Alaa.. ko pun bukan rindu kat aku kan? hahaha.. tulaa... aku tanya dgn berlagak kau jawabkan.. (gelak dlm tangisan..).

Rina,
X banyak yg aku bleh pesan kat ko sbb ko pun mcm aku gak. Jauh.. cuma klau ade mase ko dtg la slalu kat AME batu caves, lunch ngn bett..

Bett n rina,
Berjanji dgn aku.. wlau cemana skalipun aktiviti mingguan kita tetap berjalan seperti biase. Tiada ape yang membezakan hanya tak lunch same jerr.. Alaa kecoh je korgkan.. Buat2 seday plak!!! Ilang macho aku tau.. Pigi dahhh!!

PERTEMUAN SETIAP MINGGU ADALAH WAJIB!!! AND... PLEASE DONT BE LATE!!! GEGEGEGE


Ko tau kelemahan aku. Ko tau kesukaan aku. Ko tau segalanya tentang aku. Begitu juga sebaliknya. Aku tau segalanya tentang kau. Terima kasih kerana menjadi kawan aku. Ko

Friday, 13 May 2011

Belaian Jiwa...

Sebak, pilu, merintih kerana rindukan seseorg.. Rindukan masa silam. Sepi rasanya hati ini bila tiada disisi. Kecewa yang dirasa bila apa yang berlaku tidak seperti yang diinginkan. Sunyi rasanya bila kehilangan hati kerana dicuri. Saat itu, aku memerlukan seseorang yang boleh mengubati kepedihan ini. Aku ingin berada disamping mereka tapi aku takut mereka akan mengesyaki kesakitan ini kerana aku tidak mahu mereka mengetahuinya. Lalu aku membiarkan duka dan luka ini bertemu dan menghayati segala lara ini.. Ahhh aku pasrah..

Seindah tiada lagi kau kuingatkan
Sayang kau hilang
Menanti biar sampai akhir hayatku di dunia ini

Kau tahu betapa kusayang padamu
Hanya bidadari sebagai ganti
Hanya takdir menentukan ia
Oh belaian jiwa

Oh angin sampaikan laguku padanya
Yang sedih pilu
Terimalah laguku jadi teman hidupmu
Untuk selamanya

Kau tahu betapa kusayang padamu
Hanya bidadari sebagai ganti
Hanya takdir menentukan ia
Oh belaian jiwa

Aku berperang dgn jiwaku sendiri. Aku melawan kata hatiku. Tapi sebenarnye aku melayan kerenah perasaanku. Perlukah aku laluinya lg? Aku sunyi.. Aku rindukan belaian itu. Aku perlu ditemani dgn rase kasih sayang. Bila aku dtg dikau pergi. Bila aku ade dikau hilang. Tapi kenape masih bersatu? Kenapa aku dibiarkan sebegini? Hanya kerana aku tidak mampu? Bukan kehendakku... bukan...
Oh tuhanku, jika inilah balasan dosaku sebelum ini, aku menerimanya dgn redha. Kau berilah aku kekuatan utk menghadapinya. Aku harus tabah dan tenang.

Friday, 6 May 2011

SABAR

Ermm lama jugak aku x update blogku ini. Sebenarnye mcm2 yg jadi pd aku. Tapi aku xde kekuatan utk memulakan jari2 ku ini utk memulakan bicara. Mungkin pada ketika ini aku terpaksa meluahkan bagi meredakan rasa yg sgt bara, kecewa, marah, geram dan sedih.
Aku bekerja mkn gaji di sebuah company yg agak kukuh dan membangun. Struktur pengurusan dan aliran kewangan amat kuat dan menbesar. Pd mula aku diberi offer utk bekerja disyarikat ini aku rase sgt bangga. Apatah lg, mase aku dtg interview aku pg ngn mak aku. Dan masa tu jugak aku diberitahu yg aku diterima keje ni. Rata2 staff kat office nih berbilang bangsa malah mat salleh pun ade. So bole dikatakan ini adalah multinational company. Aku ditempatkan dibahagian atau department MARINE. oh lupa plak nature bisnes company aku keje nih adalah Oil and gas dan Underwater specialist. Company nih mempunyai 3 kapal diving, 4 kapal chartered and 1 kapal baru (company punye sndiri) akan masuk dlm bln jun nih. Balik pd keje aku k.. Marine dept adalah nadi company nih dimana dept nih menguruskan keseluruhan kapal. Setiap dept mampunyai HOD. Dan HOD aku adalah berbangsa bukan melayu.
Terus terang la, aku tak happy keje kat sini. Aku sengsara...
Btol.. aku dpt increament, bonus tapi aku dimaki seperti anjing.. tu je yg bole aku ckp. setiap saat aku dicari kesalahan. Xde kata2 semangat. xde gurauan. Xde keceriaan. Segalanya tidak begitu indah utk aku. Jadi, apa guna aku dpt kenaikan gaji dan bonus??? Kenaikan gaji dan bonus hanya berlaku sekali dlm setahun. Tapi Aku bekerja selama 9 jam dlm sehari. Dan dlm 9 jam itulah hati aku tidak pernah tenteran bila 'die' ade. Tak penah tenang.. yg dpt hanya la sakit.
Sampai bila aku kene mcm nih????

Saturday, 16 April 2011

3 - 0 - 5 - 4 - N

Kebiasaanye bila ari sabtu aku akan amek masa bersama family aku tapi family aku masing2 ade hal. Kene plak hb aku balik kg. Aku nih ok je dok sorg2 sbb kununnye mase nih la nak muhasabah sambil mencari ketenangan. Tapi hmmm BOSAN la plak rasanyee... Nak ajak member g melepak pun ongkos mcm kureng jerrr.. aduhhh kok beginih skali??? So esok sunday.. hmmm think think think

Sunday, 27 March 2011

Penat tapi best

Hari ini adalah majlis berlangsungnya persandingan anak sepupu mak aku, CMP anaknya Sheila di dewan komuniti manjalara. Aku ditugaskan memberi lauk bersama ngn maid andak aku. Sambil hidang sambil makan. Hahaha... Boleh dikatakan seluruh family mak aku turun berkerjasama dalam majlis ini. Kami bagai 1 team keluaga yang mesra. Pdhal klau nak ikutkan family sebelah mak aku ini (sebelah atuk) jarang mesra dan berjumpa. Tapi CMP nih la yang menjadi nadi penghubung dan penyatuan seluruh keluarga sebelah atuk. Tu yg majlis ini dirai dan sambutan sangat meriah. Kami semua menjalankan kerja dengan baik dan yang paling penting ukhwah yang dibina menjadi erat. Aku pun x sangka aku da ada anak buah yang ramai dan besar2 belaka. Tapi deme idak ler manggil aku 'makyong' atau anak buah yg ada biasa panggil aku 'mummy yong'. Ah x kisah la tu sume. Janji kenal sedara.
Mak ayah aku plak menjadi penyambut. Kira salah sorg org kuat majlis nih jugak lah. Tp x ramai yg diperkenalkan sedara kat aku. Biasanya aku akan diheret sama supaya kenal sedara. Tapikan aku ade keje. hehe
Masa berlalu ke petang. Majlis pun berakhir. Yg tinggal sume sanak sedara terdekat bagi sesi bergambar. Keje akupun da abes. Kami pun dok sembang2.
Ramai gak la sedara2 sebelah mak aku ni yg anggap aku nih x kawen lg. Ahakss ade rupe org x kawen ke atau muke x laku? Cittt!! Tapi bila aku ckp yg aku da kawen 7 thn sume terkejut. soklan seterusnya mesti la anak beb.. Bila aku ckp blom ada rezeki ramai yg bg positif komen. Aku ok jer..
Nih ada 1 part. Ada seseorg yg memehatikan aku kot. Sbb die kata aku ngn hb aku nih loving couple. Hahaha.. klakar je. Tapi alhamdulilah la kan. Yg dok perhatikan aku nih adalah anak buah aku. Tapi da beso la beb. Bila aku ckp aku da kawen 7 thn die sgt impress. Dia perhatikan kami sejak dari sheila bertunang lg. Aku pun x ingat sebenarnye. Dia pk kan yg kami nih baru kawen. Pdhal da lama daa.. So aku pun td hanya sekadar cerita biasa la. Pkr nih mmg lama tau. Hahaha.. Kami mmg nampak loving n romantis. Thanks la yer.. Doakan yg terbaik buat kami je.. Amin
Balik umah je apalg letak kepala kat bantal then krooohhhh krohhh... hehehe

Thursday, 24 March 2011

Hati ini...

Sejak 2-3 hari ini hati ini sering terusik dengan permainan perasaan. Dimana punca dan pengakhiran permainan ini tidak ku temui. Lalu aku hanya meneruskan percaturan ini dengan 1001 rasa.
Adakala aku gembira tetapi senangnye dtg kesedihan. Kdgkala aku terlalu sedih dengan tanpa disedari bercucuran airmata namun hadirnya rasa bahagia disekelumit jiwa. Senangnya kutemui rasa marah bersama2 rasa benci tapi sayang cepat menakluk kasih yg ada. Cinta datang dan pergi. Tapi kenapa?
Aku adalah mangsa pada perasaan aku sendiri. Jiwaku telah lama luka. Luka yg amat dalam dengan xde sapa yang sudi mengubatinya. Aku laluinya dengan bertongkatkan kasih yg ada. Ku langkahi setiap kelopak luka dengan cinta yang mendalam. Ku harunginya dengan berselindung disebalik wajah yang ceria. Ku cuba tanamkan cinta dan kasih sedalam yang boleh agar aku terus berbakti dan harungi kelukaan ini. Bantulah aku wahai kasih dan sayang. Hanya engkau yg mampu.. Tabahkan hati ini agar terus berdayung dilautan luka ini.
Pergilah kau benci.. Jauhkan dirimu dalam kasih sayang ini.. Berilah peluang pada kebahagian utk diriku kecapi buat seketika. Mainkan perananmu Cinta.. Hargailah Cinta bersulamkan kasih. Aku terlalu rindukan kasih, cinta dan sayang.. Dtglah kepadaku.. Berikan rasa kebahagiaan dalam cinta ini..

Tuesday, 22 March 2011

Beginikah nasibku???

Setiap hari aku dimarah, dimaki dan diherdik. mengapakah sume ini perlu terjadi pada diriku? Adakah besar salahku sehingga aku menerima habuan yang bermakna ini? Perluke setiap soalan yang diajukan dimulakan tengkingan dan pekikan yang amat nyaring?
Aku terlalu bahagia, ceria dan gembira bila dier tiade. Langkahku amat laju utk menyara hidupku. Pagiku begitu indah buatku. Malah mlmnye seaakan tidak sabar menjelma si pagi. Tapi bile dier ade, kakiku lemah. Langkah seaakan mati. Hidup penuh ketakutan dan cemas.

Adakah ini yang harus kuterima sehingga aku mati???

Setiap soalan boleh diajukan dengan baik kan?

Setiap kata2 boleh dimulakan dengan baik kan?

Setiap org melakukan kesilapan kan?

Setiap org adalah sama kan darjatnya?

Jadi, kenapa aku dilayan seperti ini???? Kenapa?

Wednesday, 9 March 2011

Betty Sham a.k.a bhulat

Ya Allah...
Selepas aku post entry aku yg sblm nih.. Aku tergerak utk baca blog yg aku follow termasuklah kawan aku nih.. Lagi menjurai2 aku menangis baca blognya yang bertajuk "DIA KU". AKu tau xde niat utk die tujukan pd sesiapa atau sememangnya die tuju kan pd seseorg tapi hakikatnya doa yg die pohon amat lah menyentuh hati aku. Mungkin di kala ini aku mmg tgh berduka dan pilu. Aku menganggap doa tersebut adalah utkku juga. Thanks Betty..
Dikesempatan ini aku mengucapkan jutaan terima kasih kerana ko slalu menjadi pendengar masalah aku. Itu lebih mencukupi buatku. Aku harap ko ikhlas menjadi kawan aku dan jujur pada pada setiap yang kita lakukan. Begitu juga aku..
And.... Happy birthday to u.. :)


http://bhulat.blogspot.com/2011/03/doaku.html

Frust lagii..:(

Bilakah semua ini akan berakhir??? Nape x sudah2 aku diuji sebegini?
Ya Allah.. Bantulah hambamu ini. Berilah petunjuk buatku...
Ampunkanlah dosaku ya Allah.. Berilah keredhaan Mu kepadaku ya Allah..
Sesungguhnya dugaan yang mendatang ibarat tiada noktah buatku..
Ringgankanlah kesengsaraanku ini Ya Allah..
Beratkanlah iman dalam diriku.. Aku memohon petunjukmu Ya Allah..
Berikanlah aku kekuatan utk mengharungi segala dugaanmu...
Amin Ya rabbal alamin..

Thursday, 3 March 2011

Universal Studio, Pulau Sentosa, Singapore

InsyaAllah esok pas keje aku akan bergerak ke Jb g umah maksu aku. Maksu aku nih adalah adik bongsu ayah aku. Panggil pun maksu dah tentu la bongsu. Mcm blog aku yg lepas tajuk "GUILTY" aku bercerita pasal x join mak ngn ayah aku berjalan. Yeayyy!! kali nih aku tetap akan ikut. Ye lah.. sapa nak jd driver diorg kan. Ahh tu sume alasan je yang penting aku dpt bercuti ngn diorg. Syokk beb!! Hb aku?? Dia cam biase akan beri 1001 alasan. Ermm x kisahla janji die izinkan aku. Lagipun aku g pun ngn parent aku sendiri.
Aku mmg exited klau kata nak g JB. Maybe sbb Maksu aku yang aku mmg dah anggap cam Mak aku sendiri. Kedua, aku mmg kaki jalan. Ketiga, sbb mak ayah aku akan sponsor aku semuanya.. hehehe.. keempat, dah tentu la ape aku nak sume mak ayah aku akan bg. Hahaha.. Kelima dan yg penting skali mak aku nak g Universal Studio.. Yihaaa!!!

Wednesday, 2 March 2011

Hampir 7 tahun bergelar ISTERI

13th March 2011 genap 7 thn perkahwinan ku dan suami. Terlalu byk dugaan dan cabaran ku tempuh sebagai seorang isteri. Yes!! Semua para isteri d dunia ini menghadapi dugaan sama cam aku. KOrang yang bergelar isteri harus berbangga bukan kerana korang laku dipinang suami tapi tanggungjawab tu yg perlu dihargai. Korang setuju tak klau aku katakan tanggungjawab isteri lagi berat dari suami? Aku rase korang patut setuju bukan sbb aku juga Isteri begitu juga korang tapi kerana koranglah yang harus membentukkan sesebuah perkahwinan menjadi aman bahagia dan damai. Ya! Suami korg akan tanggung segala dosa korang tapi korang la yang sepatutnya menjadikan suami korang tak tertanggung dosa tersebut. SEnang kata, klau dah suami yang tanggung dosa korang kirenya korang pun berdosa gak la sbb buat suami korg tanggung dosa korang. Tul x?
Setiap perkahwinan mesti ada pahit dan manisnya. Bila korg yang x berkahwin lagi, korang mesti rase sepi kan sbb korang x berteman tapi pada yang dah berkahwin nih, bagaimana plak masih rasa kesepian? Yes.. Aku sepi tanpa zuriat. Aku masih belom dikurniakan cahaya mata. Oleh sebab itu, perkahwinan aku rase hambar. Aku dah lama menantikan saat menjadi ibu. Apatah lg aku sangat disenangi oleh bdk2 kecil. Korang nak tau x? Aku sampai dah rase tawar hati. Aku sedih sgt bila nampak baby org lain. X kire la terserempak kat kedai ke, pasar mlm ke.. Hati aku tetibe je berubah angin. Sayu sgt.. Aku aku berkata "Nape bukan aku yang dukung bayi tersebut?" "Nape aku belom merasai nikmat menjadi ibu?"
Aku ada sorg anak buah. Anak sepupu aku. Umurnya skrg dlm 2 thn lebih. Petah berkata2. Dia panggil aku Mummy Yong.. Kami bukan la selalu sgt berjumpa tapi bila berjumpa akan mesra. Dia pasti akan dtg padaku utk bercerita. Tak kire la apa saje. Makcik2 and pakcik2 sedaranya (cousin2 aku la) semua slalu amik perhatian dr die. Mungkin sbb die sorg anak buah kami yg ada. Nak tgu dr aku lambat katanya. Tapi yang pastinya anak buah aku amat mesra dgn aku.
Jadi, bilakah harus ku bergelar Isteri dan Ibu?
Ya Allah, perkenankan doaku..

Saturday, 26 February 2011

Cinta dan Sahabat 2

Hubungan aku, Romi dan Julie berterusan seperti biasa. Malah aku ngan Romi semakin rapat kerana Julie telah melanjutkan pelajaran ke luar negeri (dlm mesia gak.. hehee). Aku pula hanya melanjtkan pelajaran di sekitar lembah kelang. Jadi itu yg aku ngan Romi rapat seperti biasa. Bila dah di tempat baru, aku telah berkenalan dgn seseorg. Romi tau tapi x pernah kenal kenalan baru aku. Romi tidak melanjutkan pelajaran tapi terus bekerja bagi menempuh kehidupan remaja sepertikami ketika itu. Nak dijadikan cerita, aku ngn BF (sekadar gelaran) juga mula rapat. BF tau aku ada Teman Tapi Mesra dgn Romi. Die juga tau aku ngn Romi akan bersama tidak kire siang atau mlm atau tgh mlm. Suati hari, kepala aku serabut dgn masalah yang aku alami. Aku call Romi utk memberitahu masalah aku. Romi ketika itu sedang bekerja (mlm) dan berjanji akan dtg jumpa aku selepas habis waktu keje lebih kurang jam 12 mlm. Aku beritahu BF yang aku akan berjumpa ngn Romi jam 12. BF melarang aku berjumpa Romi dgn alasan dah lewat mlm. Aku marah sgt pd Bf sbb die halang aku jumpa Romi namun Bf tetap dgn ketegasannya menghalang aku jumpa Romi. Dgn beri ugutan "Jika awk jumpa Romi, awk jgn kawan dgn sy lg". Aku buntu.. Ini adalah kali pertama aku berkawan serius dgn seseorg. Jika aku memilih Romi, Romi ada Julie. Tapi aku? Jadi, aku memilih BF. Lalu aku hubungi Romi tapi Romi tidak jawab call. Rupanya die dlm perjalanan dtg berjumpa aku dirumah. Ohh tidakkk!! Jika aku tidak keluar, pasti Romi marah dan kecewa. Sedangkan die begitu bersemangat dtg jumpa aku dgn meminta izin dr ketuanya utk pulang awal dan bersama aku. Dia cukup risau pd aku tapi aku tidak keluar dan berjumpanya. Die tgu lama didepan rumah aku. Aku halaunya balik dgn mengatakan Jgn Jumpa Aku Lg. Aku menangis.. Aku korbankan kasih aku pd Romi kerana BF dan juga Julie. Sebenarnya, dah byk kali aku cuba berpisah dgn Romi tapi Romi berjaya memujuk aku. Kali ini, aku mainkan peranan aku skali lg. Berkorban demi Julie. Ikhlas, BF adalah sandaran. Sebetulnya, aku nak die fikirkan Julie seorg. Selepas mlm tu, aku ngn Romi tidak lagi berhubung malah Romi ngn Julie semakin rapat. Dan Julie juga semakin jauh dgn keperibadiannya yang dl. Mereka bagaikan kekasih yang tidakboleh dipisahkan. Aku bersyukur sgt tapi malangnya Romi tidak benarkan Julie raoat dgnku lg.. Aku pasrah...
8 thn mereka bercinta, kuasa Allah.. Kita hanya merancang.. Mereka tiada jodoh bersama. Ada sesuatu berlaku pd perhubungan mereka. Mereka berpisah. Kini Romi telah pun berumahtangga dgn wanita yang bekerja 1 ofis dgnnya. Tapi Julie masih mencari cinta sejati sehingga kini.
Dan aku dan Romi hanya tinggal kenangan.. Tapi aku x pernah lupa pdnya dan kenangan kami.
U sahabat i.. U jugak yg ajar i ttg cinta dan seagalanya.. Terima kasih..
Julie, walaupun kita tidak seakrab dl namun kau tetap sahabatku dunia akhirat..

Cinta & Sahabat

Cinta dan Sahabat.. Adakah dua perkara ini boleh berlaku dgn serentak? Bagaimana pula ada sepasang kekasih tapi salah sorg dr pasangan tersebut mempunyai sahabatnya sendiri. Dan adakah berkemungkinan persabahatan tidak bertukar dgn rasa cinta.
Ya.. aku pernah mengalaminya di suatu ketika dahulu. Aku adalah sahabat pada sepasang kekasih. Kedua2nya aku sgt rapat. Biarlah aku gelarkan mereka Romi n Julie. Aku ngn Julie adalah sahabat yang paling akrab. Ramai rakan kami cemburui persahabatan kami oleh kerana Si Julie adalah seorang pelajar pintar manakala aku hanya pelajar yang biase2 je. Namun Julie tidak memilih kawan malah aku juga tidak mengambil kesempatan diatas kepandaian si Julie. Satu hari, si Julie menerima nota dimana ada seseorg yang ingin berkenalan dgn lebih dlm. Nota tersebut adalah drpd Si Romi. Si Julie bukanlah seorg yang cepat melatah dan die sendiri pernah berjanji tidak akan bercinta sewaktu belajar. Penangan kuasa Cinta pasti akan menembusi rasa ego seseorg. Si Julie mula rasa perubahan pd dirinya iaitu Ingin Rasa Bercinta dan Dicintai. Si Romi dtg tepat pd waktunya namun ada lg jejaka Hero yg ingin menembusi cinta Si Julie. Si Julie skali lg rase buntu samada ingin menerima cinta Si Romi atau Si Hero. Aku sbg sahabat memainkan peranan. Aku terlalu mengenali Si Hero. Kami pernah rapat sewaktu ketika kerana die juga bekas kekasih temanku yg lain. Aku hanya berkata cubalah rasa cinta dr Si Romi kerna aku tau Julie juga punya rasa cinta pd Si Romi.
Akhirnya, mereka bercinta. Dan kami bertiga rapat. Tapi mereka bukanlah seperti pasangan bercinta yang lain, keluar bersama, dating, tgk movie, mkn ice cream semua tu tidak berlaku kerana Si Julie bukanlah seorang remaja yang bebas. Si Julie terikat dgn keluarganya yang terlalu mementingkan agama, batasan dan pelajaran. Jadi, masa bercinta Si Romi byk melalui aku. Aku dan Romi sentiasa bersama x kira waktu. Romi bebas keluar dgn aku malah kami setiap masa berhubung bagai sepasang kekasih yang tidak boleh dipisahkan. Namun, aku ngn Romi sentiasa menjaga batasan kami dan menghormati Si Julie. Aku juga tiada perkara yang perlu disembunyikan pada Julie malah Julie mengizinkan aku menemani kekasihnya kerana die tidak punya waktu utk kekasihnya. Pernah suatu hari, si Julie mempunyai peluang utk berjumpa si Romi. Aku pula memberi peluang utk tidak bersama mereka namun niatku tidak diterima Romi. Dia ingin aku bersama mereka. Ya, aku keluar juga akhirnya. Bila mereka berjumpa, aku rasa mereka terlalu janggal. Aku minta mereka berdua berjalan bersama manakala aku hanya mengekori mereka tapi Romi skali lg tidak menginginkan malah memegang tgnku dibelakang. Ohh tidakk!! Aku rase berdosa dan bersalah ketika itu. Bila mlm menjelma, seperti hari2 biasa Si Romi akan menghubungiku. AKu marah pdnya kerana tindakan di siang hari. Dia terima kemarahan aku. Lalu die berkata, "walau ape pun terjadi I nak U ada disisi I. Even I ngan Julie bersanding, I nak juga U di sisi I"... Itulah ayat Romi yang aku masih pegang ketika ini. Aku ngn Romi tidak pernah berbicara mengenai hati kami walaupun pada ketika itu aku mengaku aku jatuh cinta padanya. Maaf Julie.. Tapi aku x tau apa yang Romi rasa pd aku. Hanya die slalu kata die rindukan aku. Romi cintakan Julie tapi Romi tetap mahukan aku bersamanya. Apakan makna semua itu???

Friday, 18 February 2011

My Lil Sis

Agak lama x entry blog nih.. Da janji nak upload gambo2 mase CNY tapi idak berkesempatan atas kesibukan yg melanda diriku. Cewahh!! hehe tp serius mmg sibuk. Balik umah da penat. FB pun layan kejap2 je.
Ok guys, ape yg buat sy nak berblogging ini mlm adalah nak citer sket pasal satu2nya adik perempuan sy. Kami 2 bradik je. Perbezaan umur kami pun agak jauh. 8 thn beza. Kami boleh dikatakan agak rapat. Masing2 memerlukan 1 sama lain. Kami jarang jumpa sbb keje. Kdg2 weekend pun die kene keje. Tapi kami pasti akan berjumpa dlm sebulan and lepaking berdua. Walaupun org tgk cara kami bercakap kasar tapi sbnrnye inila cara kami. Bila kami ber2 lain perwatakannya. Dan kami akan bercerita kisah masing2. Ada masa kami akan hangout ber2 g shopping, tgk movie n mkn2.
Baru2 ini, my sis nih asyik demam je. Rupa2nya die disahkan kene batu karang. Aduhai muda lagi. Asik tahan kencing. And doc soh die buang batu karang tu cara laser dan dlm masa tu gak die xleh mengandung. Plan nak buat operation tu lepas bln 2 nih sbb our parent nak g india. Pas je diorg balik india, my parent n my sis nh g la refer balik kat ampang putri specialist. Tup2 dpt penyakit lain plak. Katanya batu karang da xde. So alhamdulillah tapi ade cycst plak but too small. So doc soh tgu another 6 wks. At the same time, sis kene amek darah. Klau ade effection lain, baru plan lain. Ntah laa x paham la. Yg pastinya, aku x sanggup tgk die dlm kesakitan.
Yes, die sorg je adik aku. Ape pun berlaku pd die aku sanggup bersusah bersama. Dan aku amat pantang org berkata yg buruk pd adik aku. Sbb org x knal die in person. Org yg rapat dgnnya akan paham dan tau die mcm mana. Dia sgt caring. Trust me.. Dan aku tau mak ayah aku paling syg pd die. Cuma adik aku nih jarang nak mengeksprestasikan (btul ke ejaan ni) perasaan die.
Apepun.. dia la adik kesayangan aku.. Ieka Zalyka a.k.a NUR ZALIKHA BINTI MAT JUSOH

Tuesday, 1 February 2011

Cuti-Cuti CNY

Yeayyy.. esok cuti selama 4 hari. Mood cuti k.. Nanti kite upload gambo kite g bercuti ke bukit merah and penang. Sebenarnye, da biase pun pegi bukit merah and penang tu apatah lg dl sekolah pun dekat gunung semanggol. Gunong semanggol adalah jiran terdekat ngn bukit merah. Dl nak g klinik, kene g bukit merah. Jalan kaki 20 minit je dr sekolah. Tp yang menjadi exited bebenor sgt, adalah pegi ngn family my mom. Wahhh!! dah lama sgt x wat family gathering. Last buat 2 thn lepas rasanya dekat bukit tinggi. Mase tu arwah nenek ade lg. Kali nih pegi tanpa dirinya.. ermm rindu sgt.. And die paling ske g bercuti. Mak, kemana saja kami pegi, tidak penah lupa akan dirimu Mak. Al-Fatihah!

HAPPY CHINESE NEW YEAR!!!

Tuesday, 25 January 2011

Hanya Ingin Kau Tahu

Terasa sunyi di hati ketika ini. Aku rindukan tangisan baby. Ingin memeluk dan bermanja dgn baby ku sendiri. Tapi bilakah ianya akan berlaku? Ya Allah, kurniakanlah zuriat buatku dan suami. Sesungguhnya zuriat yang dinanti amatlah bermakna buat kami. Lengkaplah kehidupan kami Ya Allah... Bantulah hamba ini yang naif dan kesunyian. Kuatkanlah semangatku dan suami.. Demimu Ya Allah yang Maha Pemurah lagu Maha Mengasihani..

Kepada En S,
Aku berubah demi rumahtangga kite. Aku pasrah dgn takdirku. Aku mencuba dr bawah. Walaupun terasa berat kupikul dan ku alami, tapi aku sentiasa berdoa dan yakin akan kekuasaan Allah, aku mampu melakukannya demi Allah yang Satu. Ku lakukan dgn ikhlas hati asalkan ku meraih kebahagiaan drmu wahai En S. Aku sangat berharap dikau juga bersabar dan pelihara cinta dan kasih kita bersama.

En S,
Tahukah dikau yang aku amat kecil hati dan terasa dgn niatmu yang pernah ingin meninggalkanku atas kerana aku tidak memberimu zuriat. Hanya kerana aku gemuk,, dikau menyalahkanku. Tapi tahukah dikau yang diriku amat memerlukan belaian dan dorongan drmu. Tanpa dirimu, aku tidak mampu melakukannya. Tapi kenapa diriku seorang yang dikau salahkan??? Bukankah kita sepatutnya bersama2 memikulnya. Dikau hanya memendam rase tapi setelah itu dikau membuat sesuatu yang tidak sepatutnya dikau lakukan. Lalu, atas menutup kesalahanmu itu, dikau mempergunakan ketidakupayaanku sebagai alasan. Sampai hatimu wahai En S...

Aku mencari kebahagiaan utkku sendiri.Aku menuju dan mendaki kebahagiaan diriku atas kemampuanku sendiri. Tapi mampukah diriku sampai kepuncak? Aku tidak putus berdoa semoga aku dikuatkan semangat. Permudahkan keinginanku.

Friday, 21 January 2011

Guilty

Jarang skali aku menolak pelawaan org tue ku pergi kemana2. Walaupun aku telah bergelar isteri, aku masih mengikuti org tueku kemana sahaja atas beberapa sebab. Walau ape pun sbbnya, bersama mereka lah sentiasa membuat aku rasa tenang dan selamat. Kadang2 aku sendiri lupa yang aku telah bergelar isteri kerana mereka sentiasa melayaniku seperti anak yang belum berkahwin. Aapa sahaja kemauhanku sentiasa dituruti. Bukan kerana kebendaan yang menjadi kesenanganku tapi bersama mereka lah bagiku kehidupan menjadi lengkap. Sayang, aku masih belum mampu memberi mereka cucu. Aku tau mereka terlalu menginginkannya tapi mereka tidak pernah mendesakku malah memahami keadaanku.

Friday, 14 January 2011

Cintai Aku Sepenuh Hatimu

Cinta Satu perkataan yang amat simbolik. Hanya melalui perasaan saje yang menggambarkan indah atau peritnya cinta.

Sunday, 2 January 2011

Selamat Tahun Baru 2011

Selamat tinggal 2010..
Terlalu banyak kenangan pahit dari manis yg berlaku pd diriku di thn 2010. Biarlah kenangan itu berlalu pergi dan berharap ianya tidak berulang di thn baru ini. InsyaAllah...

Dan yang pasti pemergian nendaku Hajjah Yang Kalsom Binti Jamaludin adalah sesuatu perkara yang x mungkin kembali. Pemergian beliau pd 16 Nov 2010 iaitu sehari sebelom kita menyambut Haru Raya Haji teramat dirasai oleh kami sekeluarga. Amat besar impak yang diberi pada aku dan keluarga kerana dia lah satu2 nya org tua yang kami ada selain dari ibu bapa dan saudara-mara. Beliau meninggalkan kami di saat yang tidak dijangka. Semoga Allah memberi rahmat ke atas roh beliau dan dilapangkan kuburnya di samping orang2 yang beriman. Amin.. Al-Fatihah!

Welcome 2011