Saturday, 23 July 2011

3 2 1 CINTA

Aku baru je abeh tgk filem 3 2 1 Cinta nih kat Youtube. Cite nih not bad la pd aku walaupun aku bleh agak jln citer die cemana. Tapi mesej dan kata2 dlm citer nih yang buat aku tersentuh. Cerita ttg seorg ala Tomboy tapi punye jiwa keperempuanan. Dan punye seorg teman baik seorg lelaki. Tapi awek tomboy nih minat dgn jejaka paling hensem kat kampus.
PERIGI MENCARI TIMBA adalah semangat utk die utk tackle jejaka paling hensem tuh. Die x kisah ape aje kata org asalkan die dpt mamat tuh. Wlaupun agak terdesak tapi die hanya buat dgn cara die sendiri dan tidak menyusahkan org lain. Malah tidak mempedulikan kekurangan diri die. Sikap tu yg buat aku rase kekurangan diri aku harus diendahkan. Paling aku suke Ending Part dimana kwn baik die tu sanggup berada dikampus selama 8 sem utk tgu awek tomboy nih dan maknanya die suke ar kat minah tuh. Dan minah tu baru sedar yg selamas nih ade org lain lg prihatin pd die. Dan menerima die seadanya... Yes.. Sangat beruntung klau org yg kite sayang menerima kite seadanya. Tu je point aku.. Tetibe plak aku tertouching.. haha...
Cite nih aku bg 3.5*...

Monday, 18 July 2011

Langkawi again..

Pada hari jumaat lepas, sehari selepas my birthday aku n my parent pegi bercuti ke langkawi. Boleh dikatakan setiap tahun mak ngn ayah aku nih akaN 'melawat' pak sedara die 'Haji Ismail' ngn rumah 'Idaman Suri'. Aku x tau la ape yg syiok sgt. Brg umah mak aku tu makin bertambah gara2 lawatan die ke sane. Tapi kali ni diorg bwk aku as hadiah harijadi aku la. Aku sorg je beb. Perghhh mcm2 plan aku nak dr diorg. Tapi sebenornye niat ikhlas aku adalah menjadi escort diorg. Mane x nye aku la nanti kene bwk brg2 hasil 'pemberian' pak sedara mak ayah aku 'Haji Ismail' tu.. Ok, bio aku citer dari mula perjalanan aku ek.
Pd 14 julai mlm nye aku balik dr keje terus bersiap and tgu hubby aku balik dr keje. Balik je, die siap2 and kami trus gerak pegi mkn. AKu pun bwk la brg2 aku skali. Kunun nak mkn yg beria2 la sket sbb celebrate birthday aku kan tapi aku da kenyang so aku ckp nak mkn nasi grg je. Tu pun x abes. Pas mkn aku ngn hubby trus gerak ke tol rawang untuk transit ke kete mak ayah aku. Hubby aku x pegi. Kunun katenye keje. Pastu kami pun bergerak laa ke utara. Mula2 ayah aku drive. Aku pun mcm nak amek peluang tido la kejap. Oh lupe kami gerak lebih kurg kul 9.30mlm. Sebenarnye aku pun agak penat ari tuh. Maklumlah siang tu keje kan. Tapi baru sampai behrang, aku tgk ayah aku mcm da ngantuk sgt. So aku take over la menjadi driver terhormat pd diorg. Ayah aku sempat pesan yang die nak mkn and nanti benti kat RnR Tapah. Lebih kurg lg 2km nak sampai rnr tapah, aku dgr ayah aku berdengkur lg. Pk2 nak benti ke x. Karang klau x benti, rnr seterusnya kat Sg perak ade dlm sejam lg klau aku drive laa.. So aku decide aku benti laa... Lebih krg 20 minit kami melepak, kami pun meneruskan perjalanan. X sampai 10 minit bergerak, aku dgr ayah ngn mak aku da berdengkur. Aduhaii, aku pun mengantuk nih. Dah la silauan lampu2 kete amat memeritkan aku. Tapi aku tabah dan memecutkan lg kete aku aku drive. Hehehe..
Agak2 sampai je kat taiping, mase tuh masyaAllah, mate aku aduhaiiiii.. Dah berkelip2Mula la tgn nih dok tukar channel radio je. Sampai lagu industan pun gua layan beb.. Ayah aku slalu gak terjaga tapi ayat die "Aduh ngntuknye sampai mate x leh celik.." Tu ayat coberline tu ayahhh.. hahaha.. Sampai la aku nampak Exit ke Kuala Perlis (jetty ke pulau langkawi). Perghh lega sbb ingatkan x la jauh sgt. Rupanya ade dlm 38km nak sampai ke jetty Kuala Perlis. Lebih kurg jam 3.30 pagi aku smapai jetty kuala perlis. Ayah aku mula la berurus niaga ngn org2 yg jaga parking dan kami amek parking dibawah garaj. Harga 1 hari RM10 x 3 hari (sampai ahad). Mulanya die letak RM15 sehari. Kene pandai gebang. Last2 die bg gak RM10 sehari. Memandangkan aku tau feri pertama lebih kurg kul 8pagi maka sesudah je aku park kete dibawah garaj, dan aku pun park la kepala aku di dlm kete dan terus krooohhhh kroohhhh.. hehe
Lebih kurg kul 6.30pagi, aku terjaga sbb ayah aku panggil utk teman die berurusan dgn agent utk hotel and transport kat langkawi. Aduhhh mate aku nih da mcm kene gam. Tapi sempat gak la berurusan dgn agent tu. Kami pun setuju dgn pilihan yg ade. Dan byr deposit RM50. Ala tu komisyen die je. Sampai langkawi baru bayo harga sebenar. Pas abeh berurusan, kami keluarkan bag2 yg ade dan terus ke jetty. Lupa plak nak bgtau, mama aku x sihat mlm tu. Die mcm biase la x blehkene habuk. Die ckp siang tu ade renovate umah. So habuk2 tu da kene la kat idung die. Mmg sensitif pun. Jadinye mama kene deman selsema yg teruk mlm tu. Ayah aku ckp die siap menggigil dlm kete mase aku tido tapi aku x sedar. Haha ngantuk giler beb.. Rupanya ade feri kul 7 pagi tapi ayah aku beli tiket kul 8.15. Kami pun pegi la breakfast kat kedai betol2 dihadapan jetty. Kedai tu beropersi 24 jam. Aku hanya mkn mee grg. Mama amek roti kosong bakar dan ayah roti canai. Pas mkn kami gerak ke jetty utk naik ferry. Mase tuh aku sempat berposing ngn camera DSLR adik aku. haha padan muke kedek sgt camera die melalui mak aku la aku dpt camera tu. Dlm pukul 8 pagi, kami pun naik la feri. Mase tuh org x berapa ramai. Ahh aku pantang je kene aircond dan park kepala aku dgn baik punye position, aku pun krohhhh. Aku duduk diapit oleh mak dan ayah aku. Mak aku pun sama dah berdengkur maklumlah demam kan... Aku rase dah sejam kami belayar, aku sedar betapa ramainye org didlm feri tersebut. Kami sampai ke langkawi lebih kurg dlm jam 9 lebih.
Sampai je trus pegi cari travel agent yg uruskan hotel dan kereta sewa. Ayah aku amek kereta sewa VIOS. Harga lebih kurg rm160 utk 3 haru tu. Pada aku murah sbb sepanjang 3 hari kami kat sane minyak sgt2 la save. Berbanding amek wira. RM40 x cukup. Setakat langkawi nih 1 pusing langkawi je dlm sejam lebih dah cukup tawaf 1 langkawi. Tapi pkai VIOS, merata kami pusing siap tawaf berkali2 pun RM40 cukup utk 3 hari. Kan same je tuh. Kami stay kat Hotel Eagle Bay. Hmm hotel nih hotel lama. Korg pun tau kan hotel tu. Ayah aku amek bilik katil queen double size. And dpt breakfast utk 4 org. mmg la rugi sbb kami 3 org je. Sampai je check in hotel, apelg mandi arr.. Pastu kami keluar g isi minyak kete and terus cr kedai mkn. Kami mkn kat kedai tepi simpang ke Kuah town. Best gua ckp lu.. Sambal belacan die mmg power. berair mulut and idung aku. Ngn ikan keli bakar lg.. perghhh.. Sgt2 murah. kami mkn tu sume dgn total rm14 jer. Pdhal mak ayah aku lauk 3-4 jenih. AKu ape lg kan.. Siap amek desert agar2 ijau lg. Tp kedai tu mmg terbaik. Aku ngn ayah aku berjanji akan dtg lg mkn utk esoknye. PAstu kami masuk 1 shopping mall kat sebelah kedi mkn tu. Mula nya ayah aku xnak masuk. Lgpun kedai tu xde ape sgt. Rupanya hari jumaat adalah hari cuti umum diorg. So byk la kedai tutup. ermmm dlm xnak2 ayah aku tu masuk, tapi die yg start shopping dl. 2 helai baju kemeja die beli. Ingat utk menantu tapi rupanya utk dia sndr.. haha
Kami pun balik hotel dl sementara tgu ayah aku nak pegi solat jumaat. Nasib masjid x jauh ade la dlm 100 meter je. Sampai je bilik hotel, aku trus masuk bilik air menunaikan hajat yg terbendung. Pas kluar dr toilet, aku tgk mak ayah aku dah kroohh kroohh. AKu pun parking sebelah mak aku dan kroohhh jugak. Pastu aku sedar ayah aku tgh solat. Rupanya die x g pun solat jumaat sbb tertido hasil ubat muntah yg die mkn pagi td. Dan aku tgk jam rupanya dah pukul 4 lebih. Kami pun bersiap2 keluar jalan2. Kami pergo ke arah Pantai chenang. Sampai kat pantai chenang, kami cari karnival ala2 uptown yg mana mase kami pegi dlm bulan 7 gak thn lepas ade karnival tersebut. Cari punye cari dah xde rupanya. Tempat yg buat karnival dl tu dah dibangunkan buat hotel. Dah siap pun. Perghhh sgt membangun.. Kami pun pergi ke arah porto malai. Konon nak bergambor. Skali mak aku rupanya x bwk camera. Aduuhhh.. Sambil jln2 aku nampak ade org main Absailing (klau btoi ler teman mengeja). So kami pergi kearah tepi pantai. Kat situ ade org main absailing. Kami lepak kat situ sambil mkn buah rambutan ngn laksa. Ckp pasal rambutan, mmg murah. Siap ade karnival mkn rambutan. Musim rambutan kat sane skrg nih. Rambutan dijual dgn harga RM2 seikat tu pun paling mahal. Ayah aku mkn rambutan dan aku order laksa. Aku x la suke sgt mkn laksa tapi itu je yg ade. Tapi kau laksa die perghhh sedap giler. Mak aku pun nak gak mkn wlaupun ade belacan. Tu demam tu.. Sibuk gak nak mkn sbb aku xnak share takut jangkit.. haha.. Sambil mkn laksa, ayah aku order air kelapa muda. Pastu die bukakkan aku buah rambutan. Sbb tgn aku sakit nak bukak rambutan tu, Manje kann?? :P
Kitorg pun pusing2 lagi sampai la balik ke pekan kuah. Rupanya kat pekan kuah tu ade uptown setiap hari. Kami pun jalan2 la uptown tu. Sempat la aku rembat t-shirt langkawi kaler itam dgn harga RM18 size XXL. Aku call my hb utk tanya nak x t-shir langkawi die ckp takmau. Alaa aku tau die xnak sbb die ingat t-shirt langkawi mcm dolu2 yg kaler putih ade tulis WELCOME TO LANGKAWI.. hahahah pdhal t-shirt yg aku bli tu ade kualiti la jugak. Kain cotton ala2 Nike cam Siam. Sejuk je pkai. pastu ape lg, kami bergerak la ke gerai2 mkn utk dinner la. Ade byk gerai kat belakang pekan kuah berdekatan jambatan kecik. Korg jgn pegi gerai yg pertama tu. Mmg hampeh!!! Memandangkan mak aku demam jadi ayah aku soh mkn sup tulang ngn nasi putih, akuplak order nasi grg cine dan ayah aku mee bandung. Pastu kami order kerang rebus. Korg tau x, kerang rebus tu mmg xde rase ape. Tawar masin n manis mmg xde laa. Pastu nasi grg aku ermm ok laa. Mee bandung plak mcm mee sup letak kicap dgn xde telur dan lauk. Air plak, mak aku order air suam, aku ngn ayah aku teh 0 panas. Korg tau berapa sume? RM24. Mintak tisu wat tatau jer rupanya tisu abes baru nak g beli. Ok la da abes tapi ckp la lenkali. Nih wat derk jerr. Sbelum tu ayat punye manis soh masuk kedai die. Haishhh. Pas mkn kami balik ke hotel and tidooo...
Day 2 - Adalah hari bershopping. Kire hari kami membeli belah. Dr Idaman Suri ke Haji Ismail group. Dok ulang 2 kedai tuh jelaaa..
Ermm ngntukk laa bleh x kire sambung season 2. Harap dpt la sambung cerita nih ek..

Thursday, 14 July 2011

Betty lagi..

Lupe plak nak post lg 1 hal.. Bet aka Betty aka Bhulat bg aku hadiahh... Tq bett.. ko mcm perli aku pun ade.. Hahaha... hanya aku ngn bett je tau nape aku ckp mcm tu. Tapi okla kan... Dpt gak hadiah ye dak??? :) Thanks again Puan Siti Nor Baiti

uhuk uhuk.. 30 thn ari nih..

Syukur ke hadrat ilahi aku masih lg bernafas dan diberikan kesihatan, rezeki dan org yang tersayang pdku. Alhamdulillah...
Terima kasih juga buat rakan2, adik, ayah, hubby, makcik2 dan pakcik2ku atas doa dan ucapan kalian. Semoga kita semua sama2 diberkati Allah juga.
Aku nih jenis suke buat surprise kat org tau. X kire la hadiah ke party ke ape. Aku suke buat tu sume sbb aku suke tgk reaction diorg bila kene atau dpt semua tu. Dan aku pun jarang dpt sume tu. Tu yg aku buat kat org lain. Aku suke ingat birthday org tapi sejak 2 menjak nih aku jadi malas dah. Mungkin da dewasa.. Ahaksss
Aku teringat kisah yg berlaku di suatu ketika. Mase tu aku dok asrama. Umor dlm 15 thn. Stiap 2 mgu kami bole outing dan balik. Hanya ari jumaat sahaja bole outing sbb kami cuti jumaat dan sabtu. Ada 1 jumaat nih kami keluar g pekan bagan serai, ari jumaat tersebut adalah 2-3 hari menjelang birthday aku. Aku pegi ngn rakan baik ku, Ida (achik), Nadia (deqyang) and Zila (along). Aku (angah). Biasenya kemana saja pegi kami mesti berempat kemana sana. So pd hari tersebut, tiba2 kami split. Aku x tau kemana diorg pegi. Dan diorg suke berbisik. Aku bengang arr kan. Pastu, balik dorm buat cam biase je. Tibala ari jadi aku, dr pagi diorg wat tatau je ngn aku. Kira 2-3 hari sebelumnya mmg diorg wat derk je ngn aku. Pastu mase birthday aku, org lain sume wish kat aku tapi kwn aku sendiri x wish. Perghhhh seday giler beb. Pas abes kelas plak aku tgk diorg sume xde. Dgr kata mintak kuar g pekan ngn wrden. Tgl aku sorg. Lagi gua angin beb. Biasenye bila mintak nak kuar pekan pas sekolah means mkn kat luar sebenarnye sbb boring mkn kat asrama. Aduhhh tensionnye aku. Diorg da la x layan aku, pastu g kuar pekan dan mkn kat luar. So, aku sensorg bwk diri.. Uwaaaa sedih giler beb... Lebih kurg pukul 5 ptg, aku dipanggil oleh sorg bdk kecik (bdk kampung area asrama) mintak aku ikut diorg pg lepak. Aku ngn kwn2 aku sebenarnye suke melepak kat kelas lama berdekatan ngn asrama kami bersama2 ngn bdk2 kecik nih la. Kire ari tu bdk2 tu panggil aku ajak lepak sama sbb nampak aku sensorg. So aku ikut la diorg g kelas2 lama. Masuk je kat 1 kelas nih aku sgt2 terkejut sbb kwn2 aku ade bersama2 ngn bdk2 kampung (adela dlm 3-4 bdk) say "Supriseeeee!!!" siap ade kek, belon, ngn KFC. Owhh rupanya diorg plan nak wat party kat aku laa.. Yg lg bestnye, aku dpt hadiah. Hadiah tu diorg beli mase kitorg kuar pekan kat bagan serai. Dan diorg beli hadiah yg aku mmg nak sgt benda tu. Alaa music box jer tapi dlm tu ade mcm2 yg buat aku tersentuh hati. Dan diorg mmg sengaja buat aku marah. Kenapa diorg wish n buat party waktu ptg, sbb diorg tau aku dilahirkan tepat jam 5.10 petang. Terima kasih byk2 la kan... :) Angah xkan lupakan tu sume.. And definitely, angah rindukan korg.. Achik, Deqyang and Along..

Tuesday, 12 July 2011

Pregnant???

Seperti yang korg tau, aku da kawen lebih dr 7 thn. Dan masih belum bergelar ibu, mak, mommy, mama or umi. Aku sentiasa menyembunyikan perasaan yang aku terlalu inginkan anak kandungku sendiri. Ianya bermula selepas 3 tahun perkahwinanku. Aku terlalu bersikap optimist dalam hal ini kerana aku takut stress dan pressure. Aku dah pernah membuat pemeriksaan di hospital. Selepas genap sthn perkahwinan ku lg aku da buat check up. Aku sgt menjaga dan bersedia utk mengandung. Masalah aku adalah haid yang tidak teratur. Maka pihak hospital sentiasa membekalkan aku ubat Duphaston (klau btol la ejaannya) iaitu mkn ubat ini selama 21hari setiap pagi dan malam. Berhenti selama 7 hari dan sambung lg mkn sebyk 3x pusingan. Memandang aku juga mengalami berat badan berlebihan kire obesiti laa so aku juga dinasihatkan utk berdiet. Dulu aku tidak la segemuk skrg sampai obes. Mkn duphaston nih jugak akan menyebabkan korg rase lemah dan berat. Period aku teratur bila aku mkn duphaston tapi masalahnya aku jadi lemau dgn mkn duphaston. Selama 2 thn aku dok mkn duphaston. Sehingga 1 tahap aku da malas nak mkn. And aku wat tak tau je ngn period aku. Bila stop mkn duphaston period aku pun kembali operasi mcm dulu agak2 die dtg die dtg laa.. Agak2 die xnak dtg, 3 bulan gak la aku x period. Tapi yang bestnya, setiap kali bulan puasa, period aku dtg. Tu tandanya aku kene berdiet.
2 thn jugak la aku stop buat check up. Pd thn lepas rasanya, dgn tiba2 aku kene appendix. Aku kene operate beb.. lepas je buang organ saki baki perut aku tuh, aku ditahan la wad selama 4 hari. Masa tu hospital bukak record aku ttg masalah mengandung aku nih. Dan aku dikehendaki sambung balik check up. So aku pun sambung la balik. Bila aku da sambung balik, ade la 2-3 kali check up sampai 1 part yang sepatutnya aku jumpa doc perempuan nih tp dlm record kata xde. Maka aku kene jumpa doc sang lelaki. Korg cuba bayangkan, dah la kene jumpa doc lelaki gara2 doc perempuan yg sepatutnya aku jumpa xde. Klau nak jumpa lg kene dtg balik selepas 3 bulan. Check up plak 3 bulan skali. pastu doc lelaki nih plak hanya baca record aku dlm system. Dan die dgn sendiri buat andaian itu dan ini. Aku jadi x ikhlas hari tu. Dan aku sgt2 emosi. Dia hanya mengikuti perkembangan aku dgn membaca record dlm sistem pastu tanya soalan yg sama yang pernah ditanya oleh doc yg sepatutnya aku refer. Adakah 3 bulan akan dtg aku kene menhadapi perkara yang sama bila aku dtg check up??? Dan ade sesuatu yang terjadi kepadaku dgn doc terbabit. Tapi biarlah rahsia. Kerana aku sendiri rase malu. Yang pastinya kata2 die sgt la menyusuk kalbu aku. Aku keluar aje dr hospital aku menangiss meraung. Aku x bleh terima semua tu. Diperlakukan dan diperkatakan amat la pedih. Yes, dia hanya memeriksa aku tapi die bukan doc yang refer aku sebelum ini dan die tidak seharusnya memeriksa alat sulit aku. Dia sendiri mengaku die hanya doc sandaran. Dan kata2nya amat pedih. Setelah itu, aku nekad utk tidak mengulangi pemeriksaan lg. Aku hanya berserah.
Aku juga bersyukur kerana org sekeliling aku tidaklah terlalu memperkatakan hal aku. Malah mereka sentiasa memberi ayat peransang.
"Xpe.. insyaAllah ade.."
"Eh rase mengidam laa nak mkn... Haa nih ira kot mengandung.."
" Bila nak ngndung nih, x sabar la nak anak buah.." "Eh kan anak kaklong (my cousin) ade.." "Xnak.. nak anak dr kakyong (me)"
Aku rasa sayu dgn kata2 mereka. Seolah2 mereka juga mengharap aku mengandung. Itu da cukup semangat buat aku.
Aku mengaku.. aku ingin membelai anak2 aku sendiri. Aku terlalu menginginkannya. Tapi aku belum dikurniakan rezeki yang sebegitu. Ya Allah..

Bila aku plan bercuti...

Aku kecewa... Tapi ape yang boleh aku buat? Segalanya terbatas dan terhalang. Aku sendiri plan dr thn lepas utk aku pergi bercuti di harijadi aku bersama2 dgn suami tersayang. Tapi malangnya aku x dpt buat tu semua.

Aku ingin berjalan bersamanya ditepi pantai. Aku ingin berdua dgnnya jauh dr org yg kite knal. Jauh dr semua org. Hanya berdua... Tapi sekali lg ianya hanya sekadar mimpi..

Tuesday, 5 July 2011

BLACKBERRY OR NOKIA???

Sempena hari ulangtahun kelahiran ku yg akan dtg ni.. Aku merasakan byk perkara yang aku inginkan. Terutama skali hp.. Maybe aku da lama x tukar hp dan lg hp yang aku pkai nih pun agak ketinggalan dr org lain. Budak sekolah pun pkai canggih dr aku. Tapi aku tau ianya adalah kehendak seseorang bukan keperluan. Tapi pd diri aku ianya adalah satu keperluan kerana melibatkan kerja. Maklumlah aku kan keje 24 jam dlm 7 hari seminggu. Ohh lupe plak nak bgtau, aku da jadi quit dr AME. Hmmm panjang gak ceritanya tp cam malas nak ungkit hal tuh. Senang ckp, aku masih bersama AME. Forever and ever??? Ohhh tu insyaAllah.. hehe...
So, berbalik pd tajuk kite td... Yang sebenornye, yang membuat aku nak sgt pkai hp yg serba canggih cam skrg nih adalah disebabkan org tertentu. Ataupun hati aku sendiri yang meronta2 nak pkai hp tuh. Ermmm ntah laa... tapi terus trg aku ckp aku masih x mampu nak membelinya. Stakat nak beli ngn kad credit tu mmg la bole tapi same jugak. Masih kene bayo bln2. Commitment yg ade skrg nih cam da cukup beban ni nak tambah lg 1 hutang. Ohh tidakkk!!! Dlm kata tidak2 pun hati nih masih lg kata Nakkkkkkkkkkkkkkkkk!!!! Adeii.. cam ner nak layan neh...
Jauh di sudut hati, yes, aku sedih kerna tidak mampu utk memakainya. Nak harap org bg hadiah, ermmm jauhlaaa... Setiap thn ayah aku akan celebrate harijadi anak2nya dgn mkn besar di restoran mana2 yg kami inginkan. Seperti thn nih, klau umur panjang kami skali lg akan mkn besar bersama. Tapi nak je aku ckp.. "Ermm ayah thn nih kite x yah mkn sama laa.. Ayah bg hadiah blackberry jerk." Tp kata2 tu hanya simpan dlm hati kerana aku pasti aku akan dpt hadiah tu dan mkn besar tetap akan berlaku. Maknanya aku akan dpt 2 dlm 1 mase birthday aku akan dtg nih. Tp aku xnak buat semua tuh. Sbb aku yg sepatutnya bg mereka semua tu. Walaupun hp mereka lg canggih dr aku.


Blackberry Torch

Yang ni pun ok gak... Blackberry bold